Perry Rhodan

Svět Perryho Rhodana aneb jak to celé začalo…

Píše se rok 1960 a studená válka právě vrcholí. V Mnichově se setkávají dva z nejoblíbenějších německých autorů science fiction, K. H. Scheer a Walter Ernsting, aby dali vzniknout novému projektu: sáze, která líčí, jak se lidstvo vydalo ke hvězdám. Shodnou se na tom, že nijak nechtějí zasahovat do dějin jim blízké budoucnosti, ale zasadí příběh do doby téměř deset let od tohoto dne.

Ze Země na Měsíc

A tak se stalo: V prvním díle seriálu Perry Rhodan líčí K. H. Scheer, jak 19. června 1971, krátce po třetí hodině ranní, proletí noční oblohou nad Nevadou raketa STARDUST.

Její cíl: Měsíc. Na palubě se nachází čtyři astronauti. Jejich velícím důstojníkem je Perry Rhodan. Zpočátku let probíhá podle plánu, přesto při obletu Měsíce dojde téměř ke katastrofě. Z nevysvětlitelných důvodů přestanou fungovat všechny přístroje, ale astronautům se nakonec podaří nouzově přistát. Když muži prozkoumávají své okolí, učiní objev, který lidstvo neodvratitelně přivede na novou cestu: na Měsíci totiž ztroskotala obrovská, několikasetmetrová kosmická loď!

Perry Rhodan však zachová chladnou hlavu, protože pozná, že se mu právě naskytla životní šance. Loď, kterou objevil, je cestou ke hvězdám. Perry naváže kontakt s mimozemšťany – říkají si Arkonidané a jsou podobní lidem – získá si důvěru jejich vědce Cresta a velitelky Thory a vrací se s nimi zpět na Zemi. Pomocí vysoce vyvinutých arkonidských technologií zabrání Perry  v poslední   minutě  začátku  třetí  světové   války a sjednotí pozemské národy v jeden. A lidé, kteří si v budoucnu začnou říkat Terranci, se společně vydají do vesmíru…

Ke hvězdám

Terranci se dostávají do vesmíru, který se jen hemží životem. Stovky, ne-li tisíce národů křižují svými kosmickými loděmi Mléčnou dráhu. K tomu patří ještě nesčetně dalších, které zatím dostatečně nevyvinuly své technologie na to, aby mohly opustit své domovy. Mnozí cizinci, se kterými se Pozemšťané potkají, jsou podobní lidem, jiní zase hmyzu nebo ptákům, další jsou pro nás i tak cizí, že jsou zpočátku považováni za zvířata.

Terranci objevují nové planety, narážejí na nedotčené ráje, třpytivé barevné koule, na které zatím noha žádného astronauta nevkročila. Mnoho lidí se vydá hledat nový domov; nechají všechno za sebou, aby osídlili nové světy. Během staletí a pod vlivem nejrůznějších podmínek se rozvětvené lidstvo pomalu mění a přizpůsobuje okolnímu prostředí, extrémním teplotám, záření nebo vysoké gravitaci.

Jiné planety jsou ale už obydleny tisíce let, některé i déle. Jejich povrch pokrývají města zabírající celé kontinenty. Na obrovských kosmických přístavech je nabízeno zboží ze všech částí galaxie, nespočet národů žije pohromadě na malém prostoru. Některé jsou více či méně přátelské a tvoří velké hvězdné říše.

Dlouhá cesta Perryho Rhodana

Bývalý astronaut Perry Rhodan se v čele Terranců vrhá do vesmírných dobrodružství. Brzy se setkává s ID, duchovní bytostí, která dalece přesahuje možnosti Arkonidanů. ID daruje Rhodanovi a skupině jeho věrných přátel buněčné aktivátory, přístroje, které svému nositeli dodávají relativní nesmrtelnost. Relativní proto, že nositel aktivátoru sice nestárne, ale kdykoliv může zemřít při nehodě nebo padnout za oběť vražednému atentátu. Perryho věk je zastaven na 39 letech.

Nesmrtelnost Perrymu Rhodanovi dovoluje dosáhnout svých vizí. Když se lidstvo rozšiřuje po Mléčné dráze, zakládá Solární impérium, státní útvar, kterému brzy patří více než tisíc lidmi obydlených planet. Jako demokraticky zvolený Velký administrátor řídil impérium několik století a čelil také velkému počtu nebezpečí. Lákání dobrodružství ale přesto znovu a znovu následuje….


Aktuálně jsou v České republice k dostání tyto řady seriálu:

Perry Rhodan u nakladatelství Moba

U nakladatelství Moba vychází nejnovější díly z klasické sešitové série Perry Rhodan. Jedná se o díly od čísla 2200 z cyklu Hvězdný oceán a Terranova. Původně vycházely jako čtrnáctideník, nyní jsou k dostání každý měsíc.

Starší a právě vycházející díly z cyklu Hvězdný oceán a Terranova si můžete objednat u nakladatelství Moba nebo je seženete na novinových stáncích.

Píše se rok 1332 Nového galaktického letopočtu – tedy rok 4919 starého času. V Mléčné dráze panuje studená válka mezi lidmi a Křišťálovým impériem Arkonidanů.
Každým okamžikem může vypuknout otevřený konflikt. Mléčná dráha je ohrožována přicházejícími vesmírnými otřesy a elektromagnetickými bouřemi doposud nepoznané intenzity.
Kosmické lety téměř ustaly a na více místech vznikají nové hvězdné soustavy. Perry Rhodan a jeho nejlepší přítel Atlan se rozhodnou objasnit vznik nových hvězdných uskupení.
Ztroskotají však v Hvězdném oceánu Jamondi…
Lemurie u nakladatelství Jan Vašut

Od srpna 2006 vycházelo u nakladatelství Vašut 6 dílů z nejnovější minisérie Perry Rhodan – Lemurie.

Děj Lemurie začíná ve chvíli, kdy prospektorská loď PALENQUE získá neobvyklého pasažéra – na její palubu nastoupil sám Perry Rhodan.
Perry se rozhodl, že je načase osobně se setkat s Akonany a pokusit se zmírnit svár, který mezi nimi a Pozemšťany již po léta plane.
Pravda, kapitánka lodi Sharita Cohová z toho velkou radost nemá. Nikdo z posádky netuší, jaké překvapení je čeká, když jeden z průzkumných člunů prospektorské lodi náhle zmizí.
Na místě srážky zůstal vrak lodi s velmi zvláštním pasažérem. Ten ovšem Perrymu ani Sharitě nic neprozradí. PALENQUE se tedy vydává zjistit, kdo tajemnou loď vyslal a objeví něco, co by opravdu nikdo nečekal…

Původní řady seriálu vycházející v ČR:

Perry Rhodan u nakladatelství Ivo Železný

Od ledna 1995 vycházela u nakladatelství Ivo Železný (již neexistuje) původní klasická série Perry Rhodan od dílu 1 – Operace Stardust.

Seriál byl ukončen roku 2002 dílem 394 – Bestie se probouzí.

Celkem si tak čtenáři měli možnost přečíst nejstarší cykly Třetí moc, Atlan a Arkon, Posbiové, Druhé impérium, Mistři ostrovů a nedokončený cyklus M 87.

Perry Rhodan Thoregon

Pod názvem Perry Rhodan Thoregon vycházely u nakladatelství Ivo Železný od ledna 1998 v Česku tři cykly: Tolkandové, Heliotské tvrze a Šestý posel.

Konkrétně to byly díly 1800 – Trokan se probouzí1913 – Jedderova mise. Vydávání Thoregonu bylo ukončeno v roce 2002.

Romány Perry Rhodan

Celkem u nás od roku 1998 vyšlo 22 románů (tzv. Planetární romány). Podle německého originálního číslování to byly romány:

1, 2, 4, 5, 6, 8, 10, 9, 409, 406, 407, 12, 386, 13, 412, 14, 415, 15, 16, 17, 18 a 19. Vydávalo je opět nakladatelství Ivo Železný.

Dále ještě roku 1999 vyšel tzv. Space Thriller Zdraví tě bestie z hvězd od Roberta Feldhoffa, který byl oceněn jako nejlepší sci-fi roku 1997.

Úvodní obrázek: © Renato Casaro, RERRY RHODAN; Pabel-Moewig KG